Treceți la conținutul principal

Enescu și magia din oameni

2013, martie, ora 9. Etajul 2, biroul ARTEXIM...full! Emoția se simțea în fiecare privire, în fiecare glas, în fiecare gest, până și CV-urile tremurau în mâinile candidaților. Marea majoritate studenți dornici să experimenteze. ”Nu te supăra, lucrezi de mult aici? E ok domnul director? Ai idee ce ne va întreba? Am emoții!” - acesta a fost motto-ul celor trei zile de preselecții. Eu râdeam, domnul Constantinescu la fel, iar candidații care treceau de interviu râdeau și ei de frica nefondată de care dăduseră dovadă înainte să cunoască Omul Mihai Constantinescu.

Aprilie. Ajung la birou, primesc listele și mă apuc să caut adrese de mail. Din sute de candidați au rămas doar 47, dar toți și-au primit răspunsul. Din sute de candidați, au rămas cei care, mai târziu, au pus pe picioare Ediția aXXIa a Festivalului Internațional ”George Enescu” și pe care milioane de oameni i-au aplaudat timp de 28 de zile,chiar dacă ei nu știu acest lucru!

Echipa Editiei aXXIaa fost una diferită de cea a altor ediții. Oameni din toate domeniile s-au reunit pentru a face o muncă în echipă. Științele Politice au dat mâna cu Teatrul, Istoria a descoperit magia din spatele Conservatorului, iar Dreptul s-a unit cu Telecomunicațiile pentru a da naștere unei luni de pus în ramă. Jurnaliștii au încercat să ne contureze, dar nu au reușit. Au sperat că vor putea intra în culisele Festivalului, dar nu au privit stâlpii care au susținut cortinele. Au văzut doar copii care își doresc să fie mari, când de fapt noi ne copilăream ca să exorcizăm stresul din noi. Zâmbetele din Festival, au fost susținute de oboseală, nopți nedormite, telefoane care sunau la orice oră, situații imprevizibile, nervi, lacrimi și kilograme în minus. Cu toate astea, a doua zi nimeni nu le mai băga în seamă...”Avem un Festival de făcut”,se auzea prin birouri.

Zi lumină, biroul ARTEXIM era un furnicar. Departamentele de transport și repetiții acompaniate de domnul director, dădeau trezirea. Imprimanta a funcționat non-stop, grafice de însoțire/cazare/transport, liste ale colaboratorilor cu fel de fel de informații zburau din mână-n mână, telefoanele sunau în continuu, fiecare făcea minim trei lucruri în același timp. De multe ori uitam să mâncăm, ne aduceam aminte când o vedeam pe Maria și pe Daniel de la Catering, de cele mai multe ori și ei la fel de obosiți și înfometați ca noi. Dacă de mâncare uitam, cafeaua ne-a fost cea mai bună prietenă. Cafeaua și micile pauze de țigară.

A fost frumos? DA. Dar am și clacat. Au existat momente în viața fiecărui colaborator când a simțit că nu mai vrea. Au fost momente când așteptam să se sune de intrat în sala de concert, doar pentru a putea să mergem într-un colț și să ne lăsăm lacrimile să șiroiască, iar dacă mai dădeam de una-două persoane în același stadiu ajungeam să plângem râzând în hohote.

Magia există doar dacă ești într-atât de nebun să lucrezi la ea... Ei au reușit!!!

Am cunoscut oameni extraordinari, oameni în care nu am avut încredere, dar m-au învățat să privesc mai atent, oameni pe care mi i-am dorit aproape și au devenit parte din mine, persoane cu care am avut impresia că nu aș putea colabora, dar care mi-au făcut zilele de neuitat.Festivalul acesta m-a învățat să cred în oameni mai mult decât până acum... nu se știe niciodată când îți întâlnești cel mai bun prieten sau când dai de cel mai frumos sentiment.

Sunt mândră că am ajuns să vă cunosc pe voi,ce care ați făcut Ediția 2013 realizabilă. Vă aplaud din suflet și vă admir pentru tăria de caracter de care ați dat dovadă atunci când vă tot loveați de uși închise și de idei preconcepute. Sper ca această colaborare să nu se oprească înacest punct. Chiar dacă Festivalul ”George Enescu” a luat sfârșit, îmi doresc să mai avem ocazia să ne întâlnim și să aflu de la fiecare dintre voi că această experientă va adus numai lucruri bune și, cine știe, joburi sau colaborări pe termen lung.

Vă doresc tuturor mult succes de acum înainte și fie ca atunci când ne va fi rău să ne fie ca sâmbătă seară!

Cu drag,
Secretariatul ARTEXIM

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Antihrist

”Sunt EU! Când îmi calc pe suflet și fac să doară. Când nu mai scriu. Când aduc rațiunea în prim-plan ca să fac sufletul să tacă...și nu tace nici atunci. Antihrist sunt eu când nu mă las să plâng. Când nu ascult ce au rănile să-mi zică. Când mă pedepsesc pentru ceva ce nu am făcut niciodată, dar cineva a zis... Sunt eu când nu mă las să primesc iubire, a mea, a altora, a vieții” ...asta scriam pe 22.01.2022 și a rămas schiță până azi. E fascinant cum înainte să văd ce am scris, am spus prima propoziție by default.  Miriam e ANATEMA...am crezut multe vieți la rând și de aia Antihristul sunt eu. Pentru că mult timp, crezând că eu cred în Dumnezeu, l-am respins din inima mea și din ceilalți. Vorbeam acum ceva timp cu Maestrul meu și îi spuneam că nu-l pot numi Guru. ”Refuz, Maestre, să te numesc așa. Guru e doar Dumnezeu”. Și m-a întrebat ”Oare nu e asta o formă de sfidare a Lui?” Cred, Doamne. Ajută necredinței mele.  De antihrist fugim toți. Cine să-și asume Răul-Cel-Mai-Rău? ...

Într-un alt univers

 Într-un alt univers mă ții de mână și-mi spui că frica nu există. Că totul e o iluzie și că atât timp cât vei trăi nimic nu o să mă atingă.  Într-un alt univers îmi spui că mă iubești, îmi iei fața în mâini și mă săruți pe frunte. Mă iei cu tine în munții pe care îi iubești atât și mă înveți să ascult natura. Să nu mă tem de ea, ci să mă regăsesc în ea.  Într-un alt univers cântăm împreună - eu cu vocea, tu la chitara rece de care nu te desparți niciodată. Cântăm și râdem până dimineața și apoi mergem să cutreierăm pajiștile acelea frumoase de mai sus de casă.  Într-un alt univers ești tot ce fetița din mine și-ar fi dorit vreodată.  Până atunci învăț să trăiesc în acesta...

Burn the Witches

Masculinul din viața mea de acum câțiva ani m-a întrebat pe un ton ironic - ”și tu tot pe vrăjitorii ca toate femeile din familia ta?”. Nu era numai ironie acolo, era și multă respingere spre ură. Iar ura înseamnă neacceptare de sine! Lipsa iubirii ne aruncă în întunericul cel mai adânc al propriului suflet. E un mit al lui Sisif reinventat. Te învârți într-un cerc unde nu-i pic de lumină și te doare, dar nu știi de ce. Masculinul din viața mea actuală, adică fii-miu, mă întreabă zilele trecute ”mami, cine sunt vrăjitoarele?” și am înghețat. Am înghețat pentru că mi-am dat seama că primul răspuns era al masculinului de până atunci, al istoriei, al religiei, al bunicii mele și al tuturor femeilor care nu au integrat femininul. Dar fii-miu voia un răspuns chiar dacă eu tăceam (gândeam) și a întrebat din nou - ”mami, vrăjitoarele sunt rele?” și atunci răspunsul a ieșit fără să mai gândesc sau să mai analizez ceva. NU! Vrăjitoarele sunt și atât.  Vrăjitoarele sunt femeile care gândesc....